22 maart 2022 – Oekraïners zijn door de oorlog massaal op de vlucht en komen ook in ons land aan. Er wordt met man en macht gewerkt om de gevluchte Oekraïense kinderen goed onderwijs te bieden, ook in de regio Arnhem. Hier lees je alles over onderwijs aan Oekraïense vluchtelingen.

Een projectteam, samengesteld vanuit verschillende besturen PO en VO, in samenwerking met de gemeente Arnhem, bereidt op dit moment het onderwijs aan Oekraïense leerlingen voor. Zij vertellen je graag meer.

Gedegen onderwijsprogramma op geschikte locatie

Bij het opzetten van het onderwijs voor de vluchtelingen uit Oekraïne is gebruik gemaakt van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de crisis in 2015-2016 toen vele Syriërs op de vlucht sloegen. Dat begint met een geschikte locatie en die is deze week gevonden: het oude gebouw van het Lorentz Lyceum aan de Groningensingel. Het streven is dat daar vanaf deze week al de eerste kinderen terecht kunnen voor dagbesteding. Als school willen we een fijne en veilige plek kunnen zijn voor de leerlingen. Een goede start waar het draait om welbevinden en veiligheid is daarom heel belangrijk. Ondertussen werken we hard aan het opzetten van een gedegen onderwijsprogramma met goed opgeleide docenten, zodat we de kinderen vanaf maandag 4 april ook echt onderwijs aan kunnen gaan bieden.

Onderwijs aan Oekraïense leerlingen: PO en VO in één gebouw

In het schoolgebouw aan de Groningensingel zullen PO en VO samen optrekken. Dat betekent dat straks alle Oekraïense vluchtelingen in de leeftijd van vier tot en met zeventien jaar uit de regio Arnhem onderwijs gaan volgen in hetzelfde gebouw. Onder leiding van de gemeente werken PO- en VO-besturen samen om dit alles op heel korte termijn voor elkaar te krijgen.

Maatwerkprogramma

Normaal gesproken is het onderwijs van nieuwkomersleerlingen gericht op integratie en staat het leren van de Nederlandse taal en cultuur centraal. Omdat we nu nog geen idee hebben hoe lang de Oekraïners in Nederland zullen blijven, starten we met een maatwerkprogramma voor de komende vier maanden. Daarna hopen we een iets beter beeld te hebben van de situatie en kunnen we bepalen hoe het onderwijs voor deze doelgroep er na de zomervakantie uitziet.

Docenten en onderwijsassistenten gezocht!

Een grote uitdaging is het vinden van docenten en onderwijsassistenten. We zijn opzoek naar mensen die minimaal twee dagen per week beschikbaar zijn om het onderwijs mee vorm te geven. “De belangrijkste eigenschap die je moet hebben, is dat je heel flexibel bent. Je komt niet terecht in een gespreid bedje, maar je moet het leuk vinden om met gemotiveerde collega’s te pionieren. Want één ding is zeker: het zal hier niet zo gaan als op een reguliere school. Natuurlijk is het handig als iemand Oekraïens of Russisch spreekt, maar dat is absoluut geen vereiste. Docenten die alleen in het Nederlands of Engels les kunnen geven, zijn ook meer dan welkom.

Naast generalisten die meerdere vakken kunnen geven, zijn we ook op zoek naar docenten voor praktijkvakken. De kinderen kunnen niet de hele dag met hun hoofd bezig zijn. Sport, muziek en drama zijn minstens zo belangrijk.” Ben je geïnteresseerd en kun je écht een bijdrage leveren voor een wat langere tijd? Reageer op onze vacature!

Laat het weten als je Oekraïense kinderen opvangt

Een andere uitdaging is het in beeld krijgen van de Oekraïense kinderen in de regio. In Arnhem zijn de eerste vluchtelingen door de gemeente opgevangen op twee cruiseschepen. Die vluchtelingen zijn bekend bij de instanties. Ondertussen vangen ook steeds meer Nederlanders Oekraïners op in hun eigen huis. Het is daarom niet duidelijk hoeveel kinderen zich nu in Arnhem en omgeving bevinden en voor onderwijs in aanmerking komen. We roepen daarom iedereen op die in onze regio zelf kinderen opvangt of mensen kennen die dat doen, zich te melden bij de gemeente.

Het aanmeldformulier voor onderwijs vind je hier.

Ingevulde aanmeldformulieren kunnen worden toegezonden aan: schooloekraine@stichtingpas.nl

Door Johnny Uytdewilligen